EMC-vriendelijke thuiscomputer

Een lastig onderdeel van de leefomgeving voor mensen die qua functioneren en/of gezondheid gevoelig zijn voor hun electrisch milieu, is de computer. Dit is een apparaat dat breedbandige UHF/EHF afgeeft, naast de vervuiling van de voeding en DC/DC-converters in het kHz-gebied.

Een aanpak die succes heeft is het toepassen van analoge KVM-extenders icm. goede aarding en kabels; zo kan de (snelle) computer op een flinke afstand worden gehouden. Een goeie is de Adderlink Gold.

Zelf ben ik een iets andere weg ingeslagen, vanuit de volgende ideeen: zo min mogelijk energieverbruik betekent zo min mogelijk uitgestraald vermogen, en zo min mogelijk losse onderdelen maakt lekken via kabels ook makkelijker te beperken.

Dat levert een computer/monitorcombinatie op. Ik heb tweemaal zo'n apparaat gebouwd, op basis van het alix.3d3 bord van PC Engines. Dat is een 500 MHz x86-compatible machine met 256 Mb geheugen, werkend op een single power supply van ong. 7 W. Nog groen ook dus. Niet echt een gamers-PC, maar prima geschikt voor tekstverwerking, internet en software schrijven.

Het eerste exemplaar had een 14” TFT LCD-paneel uit een oud notebook, 1024×768 met normale CF backlight (waarvan de inverter nogal wat rommel produceert). Op eBay vond ik een Taiwanese handelaar die voor een paar tientjes drivercircuits verkoopt, met VGA en zelfs een TV-ingang. Hieronder wat foto's:

De tweede scherm-PC is gebaseerd op een defecte 15” TFT LCD monitor. Het defecte onderdeel was één van de 3 inverters voor de CF backlights. Ik heb het hele voedingscircuit eruit gesloopt, want uit het schema van de Alix bleek dat er een DC/DC-converter werd toegepast die nog voldoende vermogen over had voor het TFT-paneel en zijn aanstuurprint.

Deze keer heb ik ook de backlights vervangen door witte 12V led strips van Osram (te krijgen bij Conrad), die rechtstreeks op de voeding zijn aangesloten. Deze komt binnen via de ongebruikte aderparen van de ethernetkabel. Er loopt dus maar 1 kabel van muur naar PC, en met het Apple-toetsenbord met ingebouwde USB-hub, maar 1 kabeltje van PC naar toetsenbord en van toetsenbord naar muis. Totaal energieverbruik zo'n 15..25 W.

Het knopje op de contactdoos voor de netwerk- en voedingskabel is om een elders geplaatst printservertje aan- en uit te zetten.

Makkelijk op te ruimen is deze oplossing ook.

Voor de software heb ik een snelle 2 GB CF-kaart in het socket van de Alix gezet, en toen dat wat krap werd, heb ik één van de USB-poorten opgeofferd om een interne aansluiting te maken voor een 8 GB USB stick. Er zijn geen bewegende delen; de computer is dus ook compleet stil.

Op zo'n kleine machine met sold state geheugen ipv. een harddisk werkt Linux een stuk beter dan het besturingssysteem van Microsoft. Ik draaide altijd graag de Debian distributie, maar ben ivm. mediagebruik en release-schema overgegaan naar Ubuntu 8.10 (en daarvan de Xubuntu-variant, die wat lichter is qua systeemeisen).

Resultaat: een prima hoofdcomputer (bij ons semi-dagelijks gebruikt). Ook uitzendinggemist werkt prima; alleen YouTube is minder vanwege de trage Flash-player.

Wie meer details wil over de bouw, kan mailen naar post@voorzichtigmetdraadloos.nl. Wie tips heeft voor goede EMC-afscherming van zulke systemen is welkom om een reaktie te plaatsen onderaan deze pagina.


Commentaar